Sony Xperia Z Ultra – Review

0
358
Sony Xperia Z Ultra - Review

Sony Xperia Z Ultra este un phablet care a fost lansat pe piață spre sfârșitul anului 2013, acest model fiind la momentul respectiv smartphone-ul cu cel mai mare display Full HD.

Smartphone-ul vine cu dimensiuni care îl poziționează undeva la granița dintre telefoane mobile și tablete, iar aspectul acestuia este unul plăcut, fiind de asemenea foarte subțire. Desigur, ca aproape orice alt dispozitiv lansat, și Sony Xperia Z Ultra are atât avantaje, cât și dezavantaje, iar despre acestea vom vorbi mai pe larg în cadrul review-ului.

Design

Sony Xperia Z Ultra vine cu un design care a fost împrumutat în cea mai mare parte de la Xperia Z, iar dimensiunile acestuia sunt de 179.4 x 92.2 x 6.5 mm (greutate de 212 grame), având așadar o grosime de doar 6.5 mm.

Pe partea dreaptă a telefonului se află jack-ul audio de 3.5 mm, iar sub acesta vom putea găsi sloturile pentru cartela microSIM și pentru cardul microSD, ele fiind acoperite. Tot aici pot fi găsite și butoanele pentru volum, precum și butonul de power.

În partea de sus de pe latura stângă se află portul microUSB, acesta fiind ascuns de un capac ce poate fi înlăturat foarte ușor, iar puțin mai jos de acesta se află conectorul pentru un încărcător proprietar care vine cu un conector magnetic (de precizat că Sony Xperia Z Ultra se poate încărca și prin portul microUSB).

Sony Xperia Z Ultra - Review - Design

Pe partea din spate a lui Sony Xperia Z Ultra se află camera foto principală de 8 Megapixeli (încă din prima clipă vei observa faptul că nu este prezent un LED Flash) despre care vom discuta mai mult mai spre finalul acestui review, în timp ce frontal se află un senzor de 2 Megapixeli.

Mai trebuie precizat faptul că telefonul este rezistent la șocuri și la umiditate (putând fi chiar spălat cu apă și săpun), iar pe spate găsim de asemenea sticlă care este însă un magnet de amprente și care se zgârie destul de ușor (așadar este recomandat de utilizat o husă).

Ecran

După cum spuneam la început, Sony Xperia Z Ultra este un adevărat phablet, acesta fiind construit în jurul unui display TFT (același ca la Xperia Z) care măsoară 6.44 inch în diagonală, integrând tehnologii pe care le regăsim la televizoarele din gama Bravia, iar aici ne referim la tehnologia Triluminous, precum și la motorul de procesare grafică X-Reality.

Sony Xperia Z Ultra - Display

Ecranul din dotare poate afișa o rezoluție Full HD, de 1920 x 1080 pixeli, ceea ce înseamnă o densitate a pixelilor de 342 ppi, iar performanțele oferite de acesta sunt unele bune, chiar dacă luminozitatea nu se ridică la nivelul așteptărilor. Avem totuși parte de un nivel al contrastului foarte bun, iar display-ul este suficient de bun pentru ca textul să fie lizibil chiar și în lumina puternică a soarelui. Ungiurile de vizibilitate sunt și ele ok, iar, deși la achiziționare nu primim și un stylus, smartphone-ul oferă suport pentru acesta.

Hardware, performanțe și conectivitate

La baza lui Sony Xperia Z Ultra se află un chipset Qualcomm Snapdragon 800 cu procesor de tip quad-core tactat la 2.2 GHz și accelerator grafic Adreno 330, alături de o memorie RAM de 2 GB și un spațiu de stocare de 16 GB, din care disponibili sunt aproximativ 12 GB. Este prezent de asemenea și un slot pentru un card microSD de până la 64 GB.

De precizat faptul că atunci când utilizăm smartphone-ul mai intens acesta nu se încălzește foarte tare, iar performanțele sunt unele ridicate, inclusiv în jocuri, nu doar în utilizarea de zi cu zi, grație procesorului din dotare. L-am supus și la un test de benchmark AnTuTu, acolo unde a reușit să obțină 49.145 de puncte, după cum se poate observa în imaginea de mai jos.

Sony Xperia Z Ultra - AnTuTu - Review

În ceea ce privește conectivitatea, Sony Xperia Z Ultra are de oferit conectivitate 4G LTE (opțional) cu viteze în download de până la 150 Mbps, WiFi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 cu A2DP, NFC, GPS/GLONASS, un port microUSB și un jack audio de 3.5 mm (despre ultimele două făcând precizări și la începutul acestui review).

A venit timpul să discutăm și despre camera foto din dotare (după cum am promis), iar aici trebuie să îmi arăt dezamăgirea, Sony Xperia Z Ultra nereușind să ofere o cameră foto principală performantă, capabilă să se descurce bine în toate condițiile. Este, dacă putem spune asta, unul dintre cele mai slabe puncte ale telefonului.

Sony Xperia Z Ultra - Spate

Camera foto este una cu un senzor Exmor RS de 8 Megapixeli, autofocus și HDR, lipsind însă blițul, ceea ce înseamnă că realizarea de fotografii decente în condiții de luminozitate scăzută este exclusă (de altfel nici în condiții ideale de luminozitate nu putem spune că stă foarte bine).

Pozele pe care le realizează Sony Xperia Z Ultra sunt unele destul de șterse, fiind de asemenea prezent și destul de mult zgomot de imagine chiar și atunci când condițiile sunt unele foarte bune. Acesta poate filma la 1080p, iar calitatea înregistrării video pot spune că a fost una decentă. Pe partea frontală găsim de asemenea o cameră foto, aceasta fiind de 2 Megapixeli, pentru selfie și apeluri video.

Baterie care alimentează telefonul este una cu capacitatea de 3.050 mAh, ea putând oferi o autonomie destul de ridicată, reușind să treacă cu bine peste o zi întreagă de utilizare mai intensă. În redare video continuă acesta duce lejer 8 ore, asta în condițiile în care luminozitatea ecranului nu va fi setată mai mare de 60-70%.

Software

Pe partea de software Sony Xperia Z Ultra vine cu sistemul de operare Andorid 4.2.2, cu interfața celor de la Sony aplicată peste, care aduce destul de multe modificări față de experiența stoc, însă fără a se exagera. Avem totuși destul de multe aplicații preinstalate pe acesta.

În ceea ce privește experiența de utilizare, merită a se preciza faptul că lag-ul lipsește complet (cel puțin în timpul cât am avut telefonul nu m-am lovit de o astfel de problemă).

Concluzii finale – Sony Xperia Z Ultra

Sony Xperia Z Ultra este un smartphone destul de bun, cu toate că nu este foarte ușor de folosit cu o singură mână. Acesta se descurcă de minune chiar și astăzi în cadrul tuturor aplicațiilor din Google Play Store, la trei ani de la lansarea pe piață. Trebuie precizat totuși faptul că în prezent există alternative mai bune pentru cei care își doresc un phablet.

Sony Xperia Z Ultra - Review - Spate

Prețuri actualizate Sony Xperia Z Ultra:

Articolul precedentLenovo VIBE P1 Turbo a fost anunțat oficial – Specificații și preț
Articolul următorAllview A5 Smiley – Review

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.