Sony Xperia C3 Review – smartphone creat special pentru amatorii de selfies

0
259
Sony Xperia C3 - Review

Sony Xperia C3  este un smartphone prezent deja pe piață de o bună bucată de timp, acesta fiind lansat în 2014, bucurându-se chiar și astăzi de o oarecare atenție.

Acest telefon este unul care la momentul lansării a fost prezentat ca fiind creat special pentru amatorii de selfies, venind la vremea aceea dotat cu o cameră frontală de 5 Megapixeli. Dacă aruncăm o privire la smartphone-urile lansate în ultima perioadă, putem observa că Sony Xperia C3 nu mai iese foarte mult în evidență din acest punct de vedere (de altfel, nici nu pot spune că mai reprezintă o soluție de achiziție foarte bună).

De ce am ales să fac un review la Sony Xperia C3? Pentru că am avut ocazia să mă joc cu el pentru câteva zile și am zis că dacă tot mi-am făcut o părere clară despre telefon să o și împărtășesc, deoarece poate mai sunt persoane care doresc să îl achiziționeze (după cum am spus și la început, mai se bucură puțin de atenție, chiar dacă interesul cumpărătorilor este în scădere).

Design

Din punct de vedere al aspectului la Sony Xperia C3 nu sunt foarte multe de spus, deoarece design-ul OmniBalance al telefoanelor Sony este prezent și în cazul de față. Smartphone-ul arată bine, iar impresia generală pe care ți-o lasă este aceea a unui model solid, chiar dacă atunci când îl „strângem” puțin mai tare sunt șanse să auzim acel ușor „zgomot” de care ne mai lovim uneori în cazul telefoanelor construite din plastic.

Capacul spate nu poate fi înlăturat, ceea ce înseamnă că nu avem acces la baterie, iar amprentele sau urmele de grăsime nu reprezintă o foarte mare problemă în cazul lui Sony Xperia C3.

Sony Xperia C3 & Sony Xperia Z Ultra

Sony Xperia C3 (stânga) alături de Sony Xperia Z Ultra (dreapta), un phablet cu ecran de 6.44″

Butonul de power este situat pe partea dreaptă a smartphone-ului, fix la mijloc, iar tot aici se află și butoanele de volum, alături de butonul foto și slotul pentru cartela microSIM. Personal nu agreez foarte mult locul unde este amplasat butonul de power pentru simplu fapt că tot timpul îl caut puțin mai sus, dar este un lucru cu care te vei obișnui relativ repede (nu că ai avea de ales).

Sony Xperia C3 - lateral

Pe partea opusă (partea stângă) se află slotul pentru un card microSD de până la 32 GB, iar tot aici găsim și portul microUSB. Sony Xperia C3 are niște dimensiuni de 156.2 x 78.7 x 7.6 mm și cântărește aproape 150 de grame. Frontal avem o cameră foto de 5 Megapixeli pentru selfies și apeluri video, iar pe spate se află o cameră foto de 8 Megapixeli, dar despre cele două vom vorbi mai multe puțin mai jos.

Sony Xperia C3 - lateral

Ecran

Sony Xperia C3 vine cu un display IPS Triluminos care are diagonala de 5.5 inch, iar rezoluția imaginilor afișate este una HD, de 1280 x 720 pixeli, ceea ce înseamnă că primim o densitate a pixelilor de 267 ppi. Marginile ecranului nu sunt tocmai unele dintre cele mai subțiri, iar raportul display / corp este de 67.8%, deci nu foarte impresionant.

Imaginile afișate au un contrast bun, luminozitatea fiind și ea una bună, iar același lucru îl pot spune și în cazul culorilor reproduse de acesta. Unghiurile de vizibilitate sunt unele destul de largi, dar dacă unghiul din care privim este unul destul de ascuțit, atunci culorile pot deveni ceva mai „spălăcite”. În lumina directă a soarelui nu am întâlnit foarte mari probleme de lizibilitate, dar am avut parte și de telefoane care se descurcau mult mai bine de atât la acest capitol.

Sony Xperia C3 - Display - Review

Pe scurt, pot spune că experiența generală pe care am avut-o cu display-ul de pe Sony Xperia C3 a fost una plăcută, imaginile afișate fiind unele curate, clare, cu un nivel al contrastului bun. Nu am de ce să ma plâng, dar nici nu îl pot lăuda foarte mult.

Hardware, performanțe și conectivitate

Sony Xperia C3 este un smartphone la baza căruia se află procesorul Snapdragon 400 de la Qualcomm, care este de tip quad-core tactat la 1.2 GHz. Pentru partea de grafică este ajutat de procesorul grafic Adreno 305, iar telefonul vine echipat cu 1 GB memorie RAM.

Performanțele oferite de telefon sunt unele acceptabile, cu toate că nu pot spune că Sony Xperia C3 se mișcă exemplar, fiind unele momente în care m-am lovit de lag. De exemplu atunci când treci din aplicația foto în ecranul principal, sau când ieși din browser-ul Chrome se poate observa un lag care este destul de vizibil. Poate și din cauza că 1 GB RAM nu este o cantitate foarte mare, mai ales că în prezent avem la dispoziție foarte multe modele cu 2 GB RAM, iar recent au început să apară tot mai multe modele echipate cu 6 GB RAM – ca de exemplu Vivo XPlay 5 (trebuie ținut cont totuși de faptul că Sony Xperia C3 are ceva vechime).

L-am supus și la unele teste de benchmark, pentru cei care doresc să știe și astfel de informații, unde a reușit să obțină 17.295 în AnTuTu, 8.097 în Quadrant, respectiv 4.567 în 3DMark – Ice Storm.

Sony Xperia C3

Bateria din dotarea lui Sony Xperia C3 are o capacitate de 2.500 mAh, iar autonomia pe care o oferă acesta este una acceptabilă, reușind să reziste peste zi dacă nu o să îl utilizăm intensiv, deci doar în cazul unei utilizări moderate. Este prezentă și opțiunea Stamina Mode, care ne va ajuta să extindem puțin autonomia oferită, atunci când energia scade sub un anumit procent, prin oprirea funcțiilor care consumă mult din baterie (de exemplu Wi-Fi, GPS, Bluettoh, sincronizările etc.).

În ceea ce privește conectivitatea, acesta pune la dispoziție compatibilitatea cu rețelele 4G LTE, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 4.0, NFC, GPS / A-GPS / GLONASS, un port microUSB 2.0 și un jack audio de 3.5 mm.. Pe partea din spate a telefonului se află amplasat un difuzor, la baza lui Sony Xperia C3, iar sunetele livrate sunt unele OK, chiar dacă nu sunt foarte puternice.

Sistemul de operare cu care vine Sony Xperia C3 este Android 4.4.2 KitKat, iar aplicațiile preinstalate sunt unele destul de multe la număr. După cum am mai precizat și mai sus, experiența de utilizare este una OK, dar în unele scenarii te vei lovi de lag.

Foto / Video

Sony Xperia C3 are integrată pe partea din spate o cameră foto de 8 Megapixeli, cu senzor Exmor RS, care poate realiza fotografii la o rezoluție maximă de 3264 x 2448 pixeli, fiind prezent atât modul manual, cât și cel auto. Este prezent de asemenea și un bliț LED, care să ne ajute să realizăm poze mai bune în condiții de luminozitate slabe.

Fotografiile făcute cu Sony Xperia C3 sunt unele reușite, cu o expunere adecvată, un nivel al contrastului bun și culori bine reprezentate. Deși nu este foarte vizibil, în unele poze este prezent totuși zgomotul digital. Camera foto ne permite de asemenea să realizăm filmări video Full HD la 30 fps.

Sony Xperia C3 - spate

Pe partea din față a telefonului se află o cameră foto de 5 Megapixeli cu bliț LED, iar la momentul lansării acesta a fost principalul aspect care a fost promovat de companie, Sony Xperia C3 fiind prezentat ca smartphone-ul perfect pentru selfie-uri. Oare chiar așa este? În condițiile în care luminozitatea este perfectă, fotografiile realizate sunt unele bune, de calitate, dar atunci când luminozitatea este mai scăzută performanțele au de suferit.

Concluzii finale – Sony Xperia C3

Pe final pot spune că Sony Xperia C3 mi-a lăsat o impresie plăcută, chiar dacă în unele momente lag-ul a fost puțin cam enervant. Totuși, în momentul de față pe piață se pot găsi multe alternative mult mai bune decât acesta, iar unele au chiar prețuri mult mai atrăgătoare. Așadar, nu pot spune că ar fi chiar unul dintre preferințele mele.

Prețuri actualizate Sony Xperia C3

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here