În articolul de azi am zis să vă vorbesc puțin despre cum alegem în mod corect o stație de călcat bună. Fie că ne place, sau nu, din când în când vom fi nevoiți să călcăm rufele. Nu cred că este nici o exagerare să spun că aceasta e una dintre cele mai enervante sarcini casnice. Chiar, oare există vreo persoană căreia să îi surâdă ideea unei astfel de activități? Dacă da, atunci cu siguranță sunt niște cazuri izolate.
Tocmai pentru faptul că este o corvoadă această activitate, atunci când ea este pe lista săptămânală e bine să apelăm la o stație de călcat deoarece astfel munca noastră se va ușura semnificativ, vom termina într-un timp mult mai scurt toată treaba și vom obține rezultate mai bune.
Cuprins:
- Ce este și de ce ai cumpăra o stație de călcat
- Tehnologii, avantaje și dezavantaje
- Află cum alegi corect o stație de călcat
- CLICK AICI – pentru a vedea direct modelele recomandate
Ce este o stație de călcat și de ce e superioară fierului de călcat clasic?
Fiind mai scumpă și având dimensiuni mai mari decât un fier de călcat obișnuit, stația de călcat reușește să iasă în evidență datorită performanțelor pe care le oferă, precum și pentru că ne ajută să călcăm hainele fără ca țesătura să fie afectată. Avantajele nu se termină însă aici, după cum vei putea vedea citind în continuare acest articol.
Ce este mai exact o stație de călcat? Vorbim practic de un fier de călcat care este cuplat la un generator extern de abur și vine la pachet cu mai multe tehnologii care au rolul de a crește nivelul de protecție al hainelor noastre, precum și să ne ajute să termin într-un timp mai scurt toată treaba.

Dimensiunile mult mai mari pe care le are aceasta în comparație cu cele ale fierului clasic se datorează tocmai prezenței generatorului extern de abur, format din rezervorul pentru stocarea apei și boilerul electric care se ocupă cu încălzirea ei.
Știai că aburul și căldura contribuie cel mai mult la îndepărtarea cutelor?
Cele două elemente lucrează împreună și ne ajută să eliminăm chiar și cele mai dificile cute dacă sunt îndeplinite anumite condiții (o temperatură ridicată constantă și un jet puternic al aburului care să pătrundă în profunzimea țesăturii). O stație de călcat bună va fi mereu capabilă să ofere aceste lucruri.
Tehnologii, avantaje și dezavantaje stații de călcat
Ca tehnologii, trebuie spus că în momentul de față găsim pe piață două tipuri de stații de calcat: cu presiune sau fără. Modelele cu presiune sunt cele pe care le recomand, acestea oferind performanțe superioare datorită presiunii aburului care în unele cazuri poate chiar să depășească 5-6 bari. O presiune atât de ridicată va permite aburului să aibă și un debit mare, astfel încât acesta să pătrundă în profunzimea fibrelor și să te scape de toate cutele, indiferent de tipul țesăturii.
De cealaltă parte, modelele fără presiune sunt prezente pe piață ca opțiuni pentru cei care au un buget mai mic dar doresc totuși să se poată bucura de un astfel de aparat. Trebuie remarcat că ele sunt capabile să ofere totuși o cantitate de abur superioară unui fier de călcat clasic.
Pentru cei care nu folosesc zilnic haine care se șifonează și au nevoie să fie călcate destul de des cu siguranță nu există nicio diferență notabilă, care să justifice diferențele de preț dintre stația de călcat și fierul de călcat clasic. Ele însă există. Haide să vedem împreună care sunt acestea.
Avantaje
Stațiile de călcat sunt apreciate în special datorită numărului mare de avantaje pe care îl oferă. Iată care sunt cele mai importante:
- Presiunea aburului – aceasta poate depăși în cazul modelelor mai scumpe 6 bari. Presiunea influențează direct puterea cu care este eliberat jetul de abur, iar cu cât aceasta este mai mare, cu atât vom putea călca mai eficient mai multe tipuri de țesături, deoarece permite penetrarea în profunzime a fibrelor groase
- Debitul de abur are și el o valoare superioară celui al fierului clasic. Acesta reprezintă cantitatea de abur pe care o eliberează stația în mod continuu
- Folosire verticală – o stație de călcat va putea fi folosită chiar și vertical, ceea ce înseamnă că vei putea călca perdelele și draperiile gata puse la geam ori hainele direct pe umeraș
- Țesăturile nu se vor degrada în timp – de obicei cutele sunt eliminate dintr-o singură mișcare, iar din moment ce țesătura nu va sta foarte mult timp în contact direct cu fierul încins nici degradarea sa nu se va accelera
- Elimină bacteriile de la suprafața țesăturilor, precum și din profunzimea acestora – acest lucru este posibil datorită cantității mare de aburi și a temperaturii ridicate
Dezavantaje
Numărul dezavantajelor este unul mult mai mic decât cel al avantajelor. După cum cel mai probabil ți-ai dat seama deja, dacă ai citit tot până aici, cele mai mari dezavantaje sunt prețurile ridicate pe care le au (mai ales dacă vorbim de o stație de călcat profesională) și dimensiunile mari ale acestora, care le fac să fie destul de greu de depozitat atunci când nu le folosim.
Un alt dezavantaj, care poate să conteze pentru anumite persoane, este consumul mai mare de energie electrică. Sunt însă și câteva excepții, fiind vorba de stațiile de călcat cu funcția Eco prezentă, aceasta având rolul de a reduce consumul energiei electrice atunci când nu avem nevoie de întreaga putere a aparatului.

Cum alegi corect o stație de călcat – caracteristici importante
Cu siguranță vrei să te poți bucura și tu de cea mai bună stație de călcat, însă pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie să fii atent la caracteristicile sale. Criteriile pentru alegerea unui astfel de aparat sunt destul de asemănătoare cu cele ale fierului de călcat, iar ele vor face diferența dintre un model performant și unul slab.
1. Puterea aparatului
Un prim lucru la care tu te vei uita este puterea pe care o are stația de călcat. Ce informații ne oferă această caracteristică? În primul rând puterea ne spune cât de repede se va încălzii talpa, precum și cât de mult timp trebuie să așteptăm până ce apa ajunge la temperatura necesară producerii aburilor. În al doilea rând, o putere mai mare ajută și la menținerea aburilor la o temperatură constantă.

Recomandare: dacă dorești să te bucuri de o eficiență ridicată, alege modelele care au o putere de 2400 – 2600 W. Pentru un buget limitat poți alege și un model de 2000 W.
2. Presiunea aburului
Presiunea aburului din boiler, care se măsoară în bari, influențează puterea jetului de abur care este eliminat. O presiune ridicată a aburului este de dorit atunci când ne dorim ca aburii să pătrundă cât mai bine în țesătură.
Recomandare: alege o stație de călcat care dezvoltă o presiune de 5 bari sau mai mult.
3. Puterea jetului de abur și debitul acestuia
Puterea jetului de abur (măsurată în grame) ne spune cât de eficient și rapid este călcatul rufelor, indiferent de tipul țesăturilor. Un jet puternic al aburului asigură pătrunderea acestuia în profunzimea țesăturii, indiferent de grosimea pe care o are, ceea ce înseamnă că vom obține rezultate excelente chiar și în cazul hainelor groase (ca de exemplu un palton). În ceea ce privește debitul aburului, acesta reprezintă cantitatea de abur eliberată de stația de călcat în mod continuu și se măsoară în grame pe minut (g/min).
Recomandare: alege o stație de călcat cu un jet de aburi de cel puțin 250 de grame dacă vrei să te bucuri de o eficiență mai ridicată și o compatibilitate cu un număr mai mare de țesături.
4. Materialul din care este făcută talpa
Talpa stației de călcat se numără printre componentele importante ale acesteia. Până la urmă ea intră în contact direct cu țesatura nu-i așa? Este de preferat ca materialul metalic să fie unul prietenos cu țesăturile, bun conductor termic, precum și să nu se lipească de țesături.
Materialele care alunecă cel mai bine, și pe care le recomandă cei mai mulți, sunt ceramica și oțelul inoxidabil. Cu toate acestea, cele mai comune sunt modelele cu talpă din aluminiu, care însă vine cu mai multe dezavantaje: se zgârie foarte ușor, se curăță destul de greu și are tendința să se încălzească prea tare. Alte opțiuni pe care le avem la dispoziție sunt modelele acoperite cu teflon și aliaj de paladiu (care de asemenea sunt mai sensibile la zgârieturi).

5. Capacitatea rezervorului de apă
Aici ne referim la volumul rezervorului de apă. Nu sunt foarte multe lucruri de spus despre această caracteristică, iar asta pentru că alegerea este una subiectivă. Practic, alegi un model cu o capacitate mare a rezervorului de apă atunci când vrei să calci mai multe rufe continuu, fără să fie nevoie de o reumplere.
6. Funcțiile puse la dispoziție
Stațiile de călcat ne pun la dispoziție destul de multe funcții, ele fiind însă diferite de la un producător la altul. În continuare o să fac o prezentare scurtă a celor mai importante funcții pe care le putem întâlni la un astfel de aparat.
- Funcția de autocurățare (self-clean) – unele modele pun la dispoziție o astfel de funcție care are rolul de a ajuta la curățarea rapidă a talpii prin intermediul unui jet puternic de abur. În acest fel rezidurile care pot acoperi valvele prin care iese aburul vor fi îndepărtate
- Oprire automată – este o funcție utilă, deoarece pot fi situații în care pur și simplu uităm stația de călcat pornită, lucru care poate duce la situații destul de neplăcute. Stațiile de călcat echipate cu acastă funcție se vor opri automat după un anumit interval de timp în care nu au fost utilizate. Oprirea automată poate avea loc și atunci când nu mai este apă în recipient.
- Reglarea temperaturii – nu toate tipurile de material preferă temperaturile foarte ridicate, în cazul unora nivelul de degradare putând crește destul de mult. Este așadar de preferat ca, în funcție de nevoile noastre, să putem seta o anumită temperatură de funționare a stației de călcat.
- Sistemul anti-drip (anti-picurare) – nu permite apei să se scurgă pe materiale
- Filtru anti-calcar – unele modele sunt echipate cu sisteme de filtrare care nu permit calcarului să se depună. Este vorba de prezența unor cartușe care vor trebui înlocuite periodic

Brand-uri care oferă calitate + modele pe care le recomandăm
Există o tendință de a spune că în multe situații nu facem altceva decât să plătim în plus pentru brand. Într-o mică măsură da, chiar așa este. Însă costul suplimentar poate fi justificat dacă ne gândim că ne vom bucura de o calitate superioară, atât a materialelor folosite, cât și în ceea ce privește performantele oferite. În plus, sunt șanse destul de mici să ne confruntăm cu probleme legate de garanție.
Nu o să îți impun să optezi pentru un anumit brand în detrimentul altuia, motiv pentru care am ales producătorii de la care cumpără cel mai des românii și o să vorbesc puțin despre fiecare, oferind de asemenea și câteva recomandări de modele.
Stație de călcat Philips
Am verificat câteva statistici, iar potrivit acestora în România mulți preferă să cumpere o stație de călcat Philips. Se pare că aceștia știu să ofere modele fiabile și performante, motiv pentru care au reușit să atragă clienții de partea lor. Prețurile nu sunt chiar unele dintre cele mai accesibile (dacă nu mă înșel cel mai ieftin model din oferta eMAG are un preț de 600 lei), însă, după cum spuneam, dacă bugetul nu reprezintă o problemă, merită invetiția.
Modele recomandate:
- Philips PerfectCare Performer GC8731/20 – OptimalTemp, Talpa SteamGlide, 2400 W, 1.8 l, 390 g/min
- Philips PerfectCare Compact GC7808/40– OptimalTemp, Talpa SteamGlide, 2400 W, 1.5 l, 280 g/min
- Philips PerfectCare Expert GC9642/60– OptimalTemp, Talpa SteamGlide 2400 W, 1.8 l, 490 g/min
- Philips SpeedCare GC6630/20– Talpa SteamGlide Ceramic, 2400 W, 1.2 l, 170 g/min
Stație de călcat Tefal
Statisticile de căutare ale celor de la Google ne-au arătat că în ultimul an căutările după acest brand, ale celor care preferă o stație de călcat Tefal, au avut o creștere de câteva procente, ajungând în acest fel pe locul doi în topul preferințelor românilor. Producătorul francez a reușit să capteze atenția prin raportul calitate / preț pe care îl oferă, dar și datorită prezenței în oferta sa a unor modele accesibile care însă nu ne determină să apelăm la multe compromisuri.
Modele recomandate:
- Tefal Optimo GV4630 – Talpa ceramica, 2300 W, 0.7 l, 4.2 bar, 110 g/min
- Tefal Liberty SV7030 – Talpa Easygliding, 2200 W, 5.5 bari, 310 g/min
- Tefal GV9060E0 Pro Express Care– 2400 W, 1.6 l, 7 bari, 470 g/min
Stație de călcat Bosch
Producătorul german nu se bucură de o căutare la fel de mare precum Philips și Tefal pe partea de stații de călcat, însă sunt unele modele care merită atenție, fiind vorba în special de cele mai accesibile ca preț.
Modele recomandate:
- Bosch TDS4020 – Talpa Ceranium-Glissee, 2400 W, 5.5 bar, 1.3 l, 250 g/min
- Bosch TDS2110 – Talpa Palladium-Glissee, 2400 W, 4.3 bari, 1.5 l, 180 g/min
Alte modele pe care le recomandăm
- Stație de călcat Heinner HIS-1350P – talpă ceramică, 2200 W, 4 bari, 1.6 l, 100 g/min
- Stație de călcat Beko SGA7126P – Talpa SteamXtra, 2600W, 6 bari, 1.0 l, 110 g/min
După cum se poate observa, avem parte de o ofertă destul de variată, existând modele de stații de călcat potrivite pentru aproape orice tip de buget. Pe final mai trebuie să știi un singur lucru: fie că vrei o stație de călcat de 400 de lei sau una de la 1500 de lei în sus, alegerea se poate dovedi una inspirată doar dacă vei știi cum să „citești” caracteristicile fiecărui aparat în parte. Nu te grăbi așadar să scoții banii din portofel.

La recomandarea ta am comandat o statie de calcat Philips PerfectCare Compact GC7808/40. Am facut asta mai ales pt ca era o oferta buna la emag, reducerea fiind de 30%. sincer nu credeam vreodata ca o sa dau mai mult de 400-500 lei pe un fier de calcat (ca practic asta e) dar iata ca am facut-o. ce nu mi-a placut? faptul ca cei de la emag au trimis-o direct in cutia producatorului, fara vreo protectie suplimentara… in rest, despre statia de calcat… numai de bine. Nu am apucat sa ma folosesc foarte dest de ea am calcat doar niste materiale super fine si nu am avut nici un fel de problema. Nu mi s-a parut deloc zgomotoasa, cum spun unii.
un articol foarte util, am prins o oferta buna la Philips SpeedCare GC6630/20, am dat 390 de lei pe statie (cica pretul intreg e 735 dar parca imi e greu sa cred ca asa e). Oricum pana acum se conporta bine, mi se pare usor de folosit si calca bine
Buna seara! Am luat statia de calcat bosch de 6 bari, in loc la amea de 4.5 bari! Si sunt foarte multumita! Aburul patrunde mai adinc in tesatura si indreapta cutele acolo unde statia de 4,5 bari nu face fata! Indreapta imediat, si intradevar timpul calcatului a scazut considerabil! Recomand cu mare placere…. De cand am luat statia calca tot prin casa:)) 2get.ro/product/tds6080