Jabra Talk este un handsfree bluetooth pe care am avut ocazia să îl folosesc destul de des pe durata unei săptămâni, iar despre impresiile pe care a reușit să mi le lase voi discuta pe larg în cadrul acestui review.
Dacă ești pe cale să îți cumperi primul tău handsfree bluetooth atunci cel mai probabil nu îți îndrepți atenția spre modelele cele mai scumpe, ci cauți unul mai ieftin care să își facă treaba cum trebuie atunci când vine vorba de efectuarea de convorbiri telefonice în timp ce te afli la volan. Din această categorie face parte Jabra Talk, subiectul review-ului de astăzi, care oferă niște caracteristici destul de interesante dacă ținem cont de gama de preț.
Construcție & Design Jabra Talk
O să încep prin a prezenta, pe scurt, ceea ce putem găsi în cutia în care vine acesta. Așadar, pe lângă handsfree bluetooth-ul Jabra Talk în pachet se mai află cablul de încărcare miniUSB – USB (care nu este unul foarte lung), clema pentru ureche, dopuri din silicon, un manual de utilizare și certificatul de garanție.
Jabra Talk are o construcție realizată aproape în întregime dintr-un plastic care pare a fi destul de rezistent, fiind prezente și câteva inserții de crom. Per total design-ul este unul plăcut, simplu și elegant, făcându-l puțin să iasă în evidență chiar dacă vorbim de un aspect destul de comun atunci când vine vorba de un handsfree bluetooth. Dimensiunile sale sunt de 53.3 x 15.2 x 22.8 mm, iar greutatea este de aproape 10 grame.
În partea de jos a lui Jabra Talk se află situat microfonul, iar butonul multifuncțional este integrat discret în porțiunea de sus a handsfree bluetooth-ului, acesta fiind folosit pentru a răspunde la un apel ori pentru a-l încheia, pentru reapelare și pentru a-l împerechea cu smartphone-ul tău ori alt dispozitiv compatibil Bluetooth.
Portul microUSB folosit pentru reîncărcarea sa se află în partea de sus, iar tot aici, dar pe partea din spate, este butonul de oprire / pornire. Lateral stângă sunt situate butoanele de volum, ele fiind ușor de folosit și având un răspuns bun.
Sunt prezente și două LED-uri care ne indică dacă este sau nu împerecheat cu un dispozitiv, precum și care este starea bateriei. Atunci când LED-ul din stângă este verde înseamnă că bateria este încărcată și ne poate oferi mai mult de 30 de minute de convorbiri telefonice, iar în momentul în care este roșu înseamnă că trebuie reîncărcată bateria, deoarece Jabra Talk mai poate fi folosit pentru sub 30 de minute de convorbiri telefonice.
Îmi place faptul că pare destul de solid în mână și bine construit, iar fiind ușor în cazul meu mi s-a părut că este foarte confortabil chiar și atunci când este folosit pentru o perioadă mai lungă de timp (la acest capitol este peste modelul Jabra BT2046, pe care l-am testat în urmă cu câteva luni). Ceea ce m-a deranjat puțin este poziționarea butonului multifuncțional, deoarece de câteva ori am reușit să îl apăs din greșeală și să închei un apel fără să vreau.
Caracteristici Jabra Talk
Jabra Talk este compatibil cu toate dispozitivele care oferă suport Bluetooth cu profil A2DP, HF și HS, iar ca tehnologii prezente se numără Multipoint (care permite conectarea acestui handsfree bluetooth la două dispozitive în același timp), HD Voice și DSP. Avem parte de asemenea și de notificări verbale, atunci când se realizează o conexiune și când bateria s-a descărcat (moment din care o să mai poți vorbi sub 30 de minute înainte de a se opri).
Pe lângă folosirea sa pentru apelurile telefonice, Jabra Talk mai poate fi utilizat pentru a auzi mai bine informațiile de orientare atunci când folosești, de exemplu, aplicație Hărți a celor de la Google, ori chiar pentru a asculta muzică, cu toate că în cel din urmă caz calitatea este una care lasă să se vadă foarte clar faptul că nu acesta este principalul său rol.
Cum se realizează împerecherea cu un dispozitiv compatibil bluetooth? După ce a fost pornit pentru prima dată, se ține apăsat pe butonul multifuncțional până ce indicatorul LED pentru bluetooth (cel albastru) începe să licărească. După aceea alegem din meniul bluetooth al smartphone-ului nostru împerecherea cu Jabra Talk. În cazul în care ni se cere un PIN, tastăm 0000.
Cât de clare sunt convorbirile telefonice
Aceasta este practic principala caracteristică care trebuie luată în considerare la cumpărarea unui handsfree bluetooth. Așadar, cât de bine stă la acest capitol Jabra Talk? Pot spune că acceptabil, nereușind totuși să iasă în evidență foarte mult aici. Convorbirile telefonice au fost în cea mai mare parte a timpului OK, suficient de clare, cu toate că în unele momente sunetul a început să pară puțin „înfundat”. La celălat capăt al firului, cei cu care purtam conversațiile au spus că mă aud destul de clar, fără ca zgomotul de fundal să strice foarte mult din calitatea sunetului (l-am folosit în timp ce conduceam pe timp de ploaie).
Cât de bine stă Jabra Talk la capitolul autonomie?
Potrivit producătorului, Jabra Talk poate oferi o autonomie în standby de până la 192 de ore și până la 6 ore de convorbiri telefonice. După ce l-am încărcat complet, pe durata unei săptămâni nu am fost nevoit să mai fac acest lucru, chiar dacă aveam, în medie, convorbiri care totalizau o oră într-o singură zi. Pot spune că sunt destul de mulțumit de ceea ce are de oferit la capitolul autonomie, fiind mai mult decât suficient pentru câteva zile de utilizare mai intensă.
Cât costă Jabra Talk? Acest handsfree bluetooth este disponibil la GSMnet.ro (cei care mi l-au trimis în teste), la un preț de 99 lei.