După o anumită perioadă, performanța calculatorului nostru începe să scadă în comparația cu cea din momentul în care Windows-ul era proaspăt instalat.
Acest lucru se întâmplă deoarece nu avem grijă de el, uităm sau pur și simplu nu avem timp să-l „curățăm” de fișierele vechi și nefolositoare, să dezactivăm/dezinstalăm programele pe care nu le folosim, să defragmentăm hard disk-ul ș.a.m.d.
Există foarte multe soft-uri care vă ajută în această privință (despre care vom vorbi într-un articol viitor) ca de exemplu Ccleaner, Auslogics DiskDefrag, Glary Utilities, TuneUp Utilities etc. Dar ce facem în cazul în care nu dorim să instalăm alte programe? Nu contează din ce motiv, pur și simplu nu vrem. 🙂
Ei bine, Windows-ul, în mare parte, ne oferă toate uneltele de care avem nevoie pentru a crește performanța calculatorului. Despre modul în care le folosim vom vorbi în acest articol.
1. Dezinstalarea programelor pe care nu le mai folosim
De-a lungul timpului, cu toții instalăm anumite programe pe care le folosim o singură dată și după care le lăsăm uitării. Ca prim pas, trebuie să scăpăm de toate aceste soft-uri pe care nu le mai utilizăm.
Pentru a dezinstala un program, intrați în Start > Control Panel > Uninstall a program.
2. Setați ca doar programele absolut necesare să pornească în același timp cu Windows-ul
De multe ori acesta este principalul motiv pentru care timpul de pornire al Windows-ului este unul destul de mare: avem multe programe instalate care pornesc în același timp cu acesta.
De asemenea, acest lucru înseamnă automat și faptul că rulează mai multe programe în fundal, ceea ce are un impact negativ în ceea ce privește performanța calculatorului.
Pentru a seta care programe doriți să pornească în același timp cu Windows-ul, intrați în Start > Run, iar în caseta care vă apare tastați msconfig și dați OK. Dacă nu găsiți comanda RUN, citiți articolul despre unde se află comanda RUN în cazul sistemelor de operare Windows 7 și Windows 8.
După ce vi s-a deschis fereastra System Configuration, selectați tabul Startup, iar acolo deselectați programele care nu vreți să pornească în același timp cu sistemul de operare.
3. Ștergeți fișierele temporare
Pentru a face acest lucru, intrați în Start > Run, apoi tastați %temp% și apăsați OK. După ce vi s-a deschis folderul respectiv, selectați tot conținutul acestuia și ștergeți-l.
4. Curățați hard disk-ul de fișierele inutile (Disk Cleanup)
Tot ceea ce faceți pe calculator (deschiderea documentelor, navigarea pe internet, crearea de noi documente, fișiere etc.) crează niște fișiere care rămân salvate în sistem. Aceste fișiere „reziduale” cu timpul se adună și dacă nu sunt șterse pot ocupa un spațiu important pe hard disk (uneori pot ajunge și la câțiva GB).
De obicei utilizarea Disk Cleanup-ului este recomandată doar pe partiția în care aveți instalat sistemul de operare Windows (în cazul de față partiția C).
Pentru a utiliza Disk Cleanup, selectați partiția C > click dreapta > Properties > Disk Cleanup. Așteptați ca Windows-ul să scaneze fișierele. După scanare o să vi se deschidă o fereastră unde trebuie să selectați ce doriți să ștergeți (recomand să bifați tot), după care apăsați OK și Delete Files.
5. Defragmentați hard disk-ul
Despre defragmentare și cauzele fragmentării am vorbit într-un articol anterior, așadar nu are rost să reiau.
O să mă rezum precizând că atunci când instalăm un program sau atunci când copiem, modificăm sau ștergem un fișier, apare fragmentarea fișierelor, adică fragmentele unui fișier sunt distribuite în locații diferite pe suprafața de stocare a hard disk-ului. În consecință, timpul de accesare al fișierelor respective crește și implicit performanța calculatorului nostru scade. Acest lucru este datorat capului de citire/scriere care este nevoit să sară dintr-o parte în alta pe suprafața HDD-ului pentru a uni fragmentele fișierului pe care dorim să-l deschidem.
Din cele spuse mai sus este destul de ușor să scoatem o definiție a defragmentării. Prin defragmentare are loc o reorganizare eficientă a datelor care se află pe platanele hard disk-ului nostru.
Atenție! SSD-urile nu au nevoie să fie defragmentate!
Pentru mai multe detalii privind modul în care fragmentarea fișierelor afectează performanța calculatorului, precum și pentru a înțelege mai bine acest fenomen, vă recomand să accesați acest link.
Pentru a folosi programul de defragmentare din Windows, intrăm în My Computers, selectăm o partiție > click dreapta > Properties, iar aici alegem tab-ul Tools și dăm click pe Defragment now.
6. Dezactivați System Restore
Acesta are rolul de a crea o copie a fișierelor de sistem de fiecare dată când instalăm un program, driver sau modificăm setările sistemului de operare. În cazul în care sunt probleme, prin intermediul System Restore putem restaura sistemul la o dată anterioară apariției problemei.
În cazul în care aveți un calculator mai slab vă recomand să dezactivați System Restore.
Pentru a face acest lucru, dați click dreapta pe My Computer -> Properties -> System Protection -> Configure -> Turn off System Restore (în Windows 8 -> Disable System protection).
7. Dezactivați efectele vizuale
Dacă aveți un calculator mai slab și observați că sistemul de operare funcționează destul de lent, pentru a crește perfomanța calculatorului recomand dezactivarea efectelor vizuale.
Pentru a face acest lucru, dați click dreapta pe My Computer -> Properties -> Performance Information and Tools -> Adjust visual effects și acolo selecțati Adjust for best performance.
În mod normal, după ce ați parcurs pașii de mai sus, performanța calculatorului va crește simțitor. În caz contrar, cel mai probabil este necesar un upgrade al calculatorului, resursele acestuia fiind destul de limitate pentru a rula eficient Windows 7 sau 8.
Dacă cunoașteți și alți pași care pot fi urmați nu ezitați să lăsați un comentariu. 🙂