Cum alegi cel mai bun host pentru site-ul tău?

0
387
cel mai bun host

Aceasta este o întrebare care stă pe buzele tuturor celor care vor să lanseze un site și sunt la început de drum. Este un lucru normal, iar asta pentru că vrem ca noul nostru site să se încarce rapid, să fie mereu online și să fie în siguranță. Dar care sunt mai exact criteriile după care facem alegerea? Ele sunt unele subiective și trebuie să plecăm de la premisa că nimic nu este perfect.

Fiecare dintre noi are o anumită concepție legată de cum ar trebui să arate „cel mai bun host”. De altfel, nici nu putem spune că există „cel mai bun”, iar asta pentru că nevoile fiecăruia diferă și se schimbă destul de mult din momentul creării unui site web și pe parcursul creșterii acestuia. Voi incerca totuși să îți ofer câteva sfaturi care să te ajute să îți dai seama dacă o anumită companie care oferă servicii de hosting ți se potrivește sau nu. Care sunt acestea? Vom vedea împreună în rândurile următoare.

1. Suportul tehnic oferit este un factor important

De ce am ales să încep chiar cu suportul tehnic? Deoarece el, în opinia mea, reprezintă unul dintre factorii determinanți în alegerea unei companii care să ne găzduiască site-ul. Dacă stau bine să mă gândesc, prima dată când am fost nevoit să aleg o companie care să ofere servicii de hosting de calitate a fost undeva prin anul 2010. În toți acești ani care au trecut de atunci am ajuns la concluzia că suportul tehnic contează foarte mult, mai ales dacă ești la început de drum și ai nevoie de puțin ajutor în cazul în care te lovești de anumite probleme.

Legat de suportul tehnic oferit, e bine să te asiguri că timpul de răspuns al echipei tehnice este unul cât mai mic, precum și că vei putea cere ajutorul în orice moment al zilei, de luni și până duminică. Din fericire sunt destule companii care stau bine la acest capitol, fiind vorba în special de cele cu vechime în domeniu. Este un semn că ele țin la nevoile și satisfacția clienților. Îți recomand ca înainte de a apela la o anumită companie să cauți și să citești cât mai multe păreri ale clienților acestora. În acest fel îți vei putea da seama dacă merită sau nu să apelezi la ea.

2. 99,9% uptime – absolut necesar

În mediul online fiecare secundă contează, iar timpul de încărcare trebuie să fie unul cât mai mic, pentru a nu risca pierderea unui potențial client. Ce te faci însă când site-ul tău nu mai poate fi accesat deloc? Atunci putem spune că, într-adevăr, clientul este pierdut. Acesta este și motivul pentru care e bine să alegi doar companiile de hosting care îți garantează prin contract un uptime de 99,9%. Este imposibil de oferit un uptime de 100%, iar asta pentru că serverele au nevoie de lucrări de întreținere și mentenanță, situație în care ele trebuiesc resetate sau restartate.

În cazul în care compania într-adevăr ține la nevoile clienților săi, atunci aceasta va aloca sarcinile site-ului către un alt server în perioada de timp în care au loc aceste lucrări, astfel încât el să fie în permanență online.

3. Fii atent la specificațiile planului de găzduire, raportându-te la nevoile tale

După cum spuneam chiar în debutul acestui articol, nevoile fiecăruia dintre noi diferă. Așadar și specificațiile planului de găzduire sunt unele care diferă, în funcție de tipul și amploarea proiectului nostru din online.

hosting shared sau VPS - ce aleg

Eu recomand să se opteze întotdeauna pentru o găzduire SSD, deoarece aceste medii de stocare au viteze și timpi de acces foarte buni. De asemenea, e bine ca traficul lunar să nu fie contorizat, însă la fel de bine trebuie să te asiguri că mențiunea „trafic nelimitat” nu apare acolo doar cu titlu de prezentare. Există companii care se bazează pe faptul că traficul site-urilor și magazinelor online mici, respectiv medii nu generează un trafic foarte mare, iar în momentul în care acesta crește considerabil sunt șanse destul de mari să îți limiteze resursele și chiar să îți ceară să plătești mai mult sau să îți închidă site-ul.

IP-ul dedicat este necesar? Da, iar asta pentru că el se dovedește a fi de un real ajutor atunci când vine vorba de partea de SEO. Sunt planuri de hosting care includ în preț IP-ul dedicat, însă în majoritatea cazurilor trebuie să plătim separat pentru această opțiune. Costul total nu este unul ridicat, însă avantajele aduse nu trebuie neglijate.

Să nu uităm nici de opțiunile de back-up care sunt puse la dispoziție. E bine ca backup-ul să se realizez în mod automat, zilnic, astfel încât în cazul în care întâmpini ceva probleme să poți să le rezolvi foarte rapid instalând o versiune mai veche a site-ului.

4. Hosting shared sau VPS?

Cea mai populară soluție de găzduire web este Hosting shared, iar asta pentru că ea are prețuri mici. Ce înseamnă mai exact această opțiune pe care o avem la dispoziție? Vorbim practic de un server care este împărțit între mai mulți clienți. Dacă ești la început sau ai un site mic, cu trafic nu foarte mare, atunci poți să apelezi cu încredere la un hosting shared. Lucrurile se schimbă însă în momentul în care ai nevoie de mai multe resurse. În această situație cel mai bine este să îți îndrepți atenția către un VPS.

VPS-ul (sau Virtual Private Server), așa cum ne putem da seama chiar din denumirea pe care o are, este un server virtual care se comportă la fel ca un server dedicat. Performanțele oferite de un astfel de pachet sunt superioare, fiind recomandat în cazul proiectelor serioase.

5. Ai nevoie de un certificat SSL?

În ultima perioadă Google a început să favorizeze site-urile cu HTTPS, în defavoarea celor cu HTTP. Asta pentru că accentul a început să fie tot mai mult pus pe securitatea datelor. Prezența unui certificat SSL (chiar și atunci când vorbim de cea mai ieftină opțiune pe care o avem la dispoziție) este necesară, iar asta nu doar pentru că ne va ajuta din punct de vedere SEO, ci mai ales pentru că ne va ajuta să câștigăm încrederea celor care ne vizitează site-ul / magazinul online. Din moment ce clienții noștri vor avea mai mare încredere în noi, sunt șanse foarte mari ca inclusiv rata de conversie să crească.

sfaturi alegere host

Articolul precedentZTE Blade A3 este un smartphone accesibil care vine cu tehnologia Face Unlock și cameră foto frontală duală
Articolul următorXiaomi Mi Band 3 – brățară fitness inteligentă, care vine cu un display OLED și baterie cu autonomie de până la 20 de zile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.