Cum alegem un televizor potrivit – Ghidul cumpărătorului

1
1330
cum alegem un televizor

Odată cu articolul „Cum alegem un televizor” va debuta o nouă categorie aici pe site, și anume „Ghidul cumpărătorului”, în cadrul căreia se vor regăsi articole informative, ghiduri complete pentru alegerea diferitelor tipuri de produse din domeniul IT&C sau al electrocasnicelor.

În fiecare zi vedem cum apar noi tehnologii, unele fiind chiar inovatoare, însă vor exista întotdeauna anumiți pași/anumite criterii de care trebuie să ținem cont atunci ne hotărâm să facem o nouă achiziție (în cazul de față fiind vorba despre un televizor).

De obicei aceste criterii sunt în mare parte destul de importante, însă la fel de multe țin cont și de preferințele fiecărui tip de persoană în parte, fiind așadar necesar să te raportezi la ele în funcție de ceea ce vrei tu.

În cazul televizoarelor de obicei criteriile de bază sunt diagonala ecranului, rezoluția pe care o poate afișa acesta, bugetul alocat și, nu în ultimul rând, brandul, fiind unele branduri care merită atenția ta (aici vorbim în special despre cele consacrate).

1. Bugetul alocat

De obicei acesta reprezintă primul pas pe care trebuie să îl faci indiferent despre ce produs este vorba, așadar acest lucru este valabil, bineînțeles, și în cazul alegerii unui televizor, deoarece doar în funcție de bugetul alocat ne vom putea orienta printre modelele de televizoare expuse pe rafturile magazinelor.

În prezent tindem să grupăm televizoarele în funcție de trei mari grupe de prețuri: sub 1.000 lei, peste 1.000 lei și peste 2.000 lei (în cazul celei din urmă deja vorbim despre televizoare de top).

Tot în funcție de buget ne putem orienta spre un televizor inteligent sau spre unul care nu dispune de funcții Smart (de obicei găsești Smart TV-uri și la prețuri care se învârt în jurul sumei de 1.300 – 1. 500 lei).

2. Diagonala ecranului

Acest criteriu este practic pentru mulți cel mai important, lucru pe care îl considerăm și noi adevărat, însă trebuie făcute anumite precizări.

În primul rând, deși toți ne dorim televizoare cu diagonale cât mai mari, trebuie să ții cont foarte mult și de încăperea unde urmează să instalezi televizorul respectiv, mai exact fiind vorba despre care va fi așa-zisa distanță de vizualizare.

Cum ne dăm seama care este diagonala potrivită?

Aici se poate aplica o regulă simplă, și anume existența raportului de 1/3 între diagonală și distanță. Mai exact spus dacă dorim să achiziționăm un televizor cu diagonala de 1 metru (100 cm) atunci distanța de vizualizare – distanța de la televizor la canapea – trebuie să fie de 3 metri (mai mult sau mai puțin, în funcție și de care este rezoluția afișată de televizorul respectiv).

distanta de vizualizare

De obicei eu recomand ca cifre orientative următoarele:

  • televizor cu diagonala de 60 – 80 cm -> distanță de aproximativ 1.5 – 2.5 metri
  • televizor cu diagonala de 80 – 107 cm -> distanță de aproximativ 2.5 – 3.5 metri
  • televizor cu diagonala de 107 – 120 cm -> distanță de aproximativ 3.5 – 4.5 metri
  • televizor cu diagonala de peste 140 cm -> distanță de aproximativ 5.5 – 6.5 metri

Desigur, după cum am spus și mai sus, acestea pot varia în funcție și de preferințele fiecăruia dintre noi, dar și de rezoluția pe care o poate afișa ecranul respectiv, despre care o să vorbim la următorul punct.

3. Rezoluția, rata de refresh și tehnologia panoului

Majoritatea televizoarelor prezente în acest moment pe piață sunt unele care pot afișa o rezoluție a imaginii de 1920 x 1080, așadar Full HD, însă televiozarele cu rezoluție Ultra HD 4K încep să vină puternic din urmă.

De obicei, cu cât diagonala este mai mare, de preferat este ca și rezoluția să fie una mare, deoarece acestea merg de cele mai multe ori mână-n mână.

  • HD Ready – televizoarele HD Ready sunt cele care pot afișa, de obicei, o rezoluție de 1366 x 768 pixeli. Un astfel de televizor trebuie să respecte standardul 720p, iar aceste modele sunt cele mai ieftine de pe piață la momentul actual. De obicei un televizor HD Ready merită a fi cumpărat în situația în care are o diagonală de sub 80 de centimetri.
  • Full HD – aceste tipuri de televizoare sunt cele cu rezoluția de 1920 x 1080 pixeli (mai este cunoscută și ca 1080p) și sunt în acest moment cele mai căutate modele de pe piață. Un televizor Full HD nu are un preț cu mult mai ridicat decât unul HD Ready, însă diferențele sunt vizibile în ceea ce privește calitatea imaginilor redate.
  • Ultra HD 4K – televizoarele care fac parte din această categorie sunt cele mai scumpe, iar achiziționarea acestora este justificată mai ales în cazul în care optăm pentru un televizor cu diagonala mare. Rezoluția afișată este de 3840 x 2160 pixeli.

Un alt lucru de care trebuie să ținem cont este și rata de refresh a televizorului, iar aici mă refer în special la rata reală de refresh (cea nativă), nu cea care reiese prin folosirea „tehnologiilor” precizate de producători (refresh-ul dinamic), pe care le consider a fi, în mare parte, simple artificii de marketing.

Rata de refresh se măsoară în herți, iar de preferat aici este ca această să fie cât mai mare, astfel încât scenele cu mișcări rapide (specifice filmelor de acțiune, dar și competițiilor sportive) să fie redate cât mai fluid și natural.

tehnologie panou

În ceea ce privește tehnologia panoului (ecranului) aici lucrurile sunt destul de simple, deoarece majoritatea televizoarelor aflate pe piață sunt cele cu ecran LED (Light Emitting Diodes – în traducere diodă emițătoare de lumină), fiind vorba despre un afisaj cu cristale lichide, iluminarea fiind asigurată de niște LED-uri (diode), acestea regăsindu-se ori pe marginile ecranului, situație în care vorbim despre edge-lit, ori pe spatele acestuia, iar atunci vorbim despre LED-backlit.

Pe piață mai găsim de asemenea și televizore cu ecran OLED (Organic Light-Emitting Diode). Panourile OLED, spre deosebire de cele LED, nu au nevoie de o sursă de lumină separată deoarece la trecerea curentului electric componentele organice ale ecranului emit lumină. Televizoarele care folosesc această tehnologie sunt și cele mai scumpe, însă au avantajul că pot oferi un contrast și o intensitate a negrului mult mai bune, o rată de raspuns și unghiuri de vizualizare excelente, precum și o acuratețe a culorilor ridicată.

4. De ce să alegi un Smart TV

Acest aspect este unul care ține foarte mult de preferințele unei persoane, deoarece cel mai probabil nu toți dintre voi vreți să cumpărați un televizor pentru a vă conecta la internet sau pentru a conecta alte dispozitive la acesta.

Cu toate acestea, un televizor Smart aduce o serie de avantaje, iar printre primele se numără chiar faptul că avem acces la internet (prin intermediul rețelei wireless), iar astfel putem accesa diferite servicii de streaming/VOD (video-on-demand) și putem urmări cele mai noi filme și seriale puse la dispoziție de acestea (de exemplu HBO GO).

televizor Smart TV

De asemenea, ne permite să folosim diferite aplicații, precum și să conectăm alte dispozitive la televizor, iar aici fac referire în special la smartphone-uri și tablete, având astfel posibilitatea, de exemplu, de a le arăta celor dragi fotografiile și filmările realizate cu acestea în cel mai ușor mod posibl. Un Smart TV oferă de asemenea posibilitatea de a face videoconferințe, prin intermediul Skype, ori viziona videoclipuri de pe YouTube.

5. Ce brand recomand la achiziționarea unui televizor?

Aici de obicei cei care sunt în căutarea de televizoare ieftine optează pentru branduri precum HORIZON, Grundig, AKAI sau, mai nou, Star-Light. Eu de obicei mi-aș îndrepta atenția spre modele care aparțin de LG, Samsung, Philips, Sony, Panasonic, Sharp sau chiar Toshiba.

De asemenea, observ o tendință de a opta pentru TV-uri de la Samsung, însă sunt de părere că o calitate la fel de bună o pot oferi și televizoarele LG, Philips sau a celorlalte branduri consacrate. Bineînțeles, și aici ține foarte mult de preferințele fiecăruia dintre noi.

–––-

Cam acestea ar fi cele mai importante aspecte după care trebuie să ne ghidăm în momentul în care ne hotărâm să cumpărăm un nou televizor.

Desigur, mai sunt unele despre care nu am discutat aici, fiind vorba de exemplu despre partea de conectivitate, dar de obicei aici nu sunt foarte multe de spus, contând foarte mult categoria de preț din care face parte televizor respectiv. În orice caz, setul standard de conectori va fi prezent, iar majoritatea televizoarelor dispun de un tuner digital și slot CI+.

televizor Xiaomi

Articolul precedentOnePlus X, lansat oficial – smartphone elegant cu procesor Snapdragon 801 și 3 GB RAM
Articolul următorMotorola DROID Turbo 2 va fi comercializat și în Europa, sub denumirea de Moto X Force

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.