Ce sunt regiștrii și cum facem backup la ei

0
1499
Registry Backup - Windows

Foarte mulți dintre noi utilizăm diferite softuri de întreținere a pc-ului, iar printre opțiunile acestora o găsim și pe cea de curățare a regiștrilor.

Mulți dintre noi folosim, atunci când dezinstalăm anumite programe, softuri speciale, menite să elimine fișierele inutile și elementele din regiștrii rămase în urma dezinstalării programului respectiv. Dar ce sunt și ce rol au mai exact regiștrii din Windows? Cea mai bună definiție a acestora ne-o dă chiar Microsoft:

„o bază de date centrală ierarhizată utilizată în Microsoft Windows 98, Windows CE, Windows NT şi Windows 2000 pentru a stoca informaţiile necesare configurării sistemului pentru unul sau mai mulţi utilizatori, aplicaţii şi dispozitive hardware” (Microsoft Computer Dictionary 5th edition).

Așadar, regiștrii conțin informații care sunt accesate continuu de către Windows în timpul operării. Aceste informații pot fi referitoare la diferite setări (de exemplu ale sistemului de operare, setări din Control Panel), hardware-ul existent în sistem precum și porturile de intrare/ieșire utilizate, preferințele utilizatorilor, informații referitoare la aplicațiile instalate pe calculator, asocieri de fișiere ale acestora, fișierele încărcate la Startup ș.a.m.d.

Informațiile cuprinse în regiștrii, de care sistemul calculatorului are nevoie, sunt grupate în două mari categorii:

  1. Prima categorie conține informații referitoare la calculator, setări aplicabile sistemului ca întreg și include informații referitoare la hardware-ul existent. Aceasta poartă numele de Local Machine.
  2. Cea de-a doua categorie este cea care conține informații generale, setări aplicabile fiecărui cont de utilizator în parte. Aceasta poartă denumirea de Users. (Utilizatorul care este logat poartă denumirea de Current User).

În Windows regiștrii sunt organizați în 5 secțiuni. Aceste secțiuni sunt cunoscute sub numele de hives și fiecare din ele stochează un anumit tip de informație:

  1. HKEY_CLASSES_ROOT (HKCR) – stochează informații referitoare la asocierea extensiilor de fișiere cu aplicațiile instalate în calculator, shortcut-uri, informații OLE ș.a.m.d.
  2. HKEY_CURRENT_USER (HKCU) – stochează informații referitoare la contul utilizatorului logat.
  3. HKEY_LOCAL_MACHINE (HKLM) – stochează informații referitoare la sistem.
  4. HKEY_USERS (HKU) – stochează informații referitoare la toate conturile utilizatorilor de pe sistemul respectiv.
  5. HKEY_CURRENT_CONFIG (HKCC) – stochează informații legate de profilul hardware care este utilizat de computerul local la pornirea sistemului.

Cum facem backup?

Înainte de a face orice fel de modificare regiștrilor, este recomandat să facem o copie de rezervă a acestora. În acest fel, dacă lucrurile nu merg bine în urma modificărilor aduse, se poate reveni foarte repede la setările inițiale ale acestora.

Metoda recomandată pentru a face backup la regiștrii din Windows este cea prin crearea unui punct de restaurare folosind Restaurare sistem (Sistem Restore). Însă putem face backup și direct regiștrilor. Pașii sunt următorii:

  • Dați click pe butonul Start și scrieți în caseta de căutare „regedit”, după care dați enter.

Registry Backup 1

  • După ce vi s-a deschis fereastra, dați click pe meniul File (Fișier) din colțul stânga sus, după care selectați Export.

Registry Backup 2

  • Selectați locația unde vreți să se salveze copia de rezervă a regiștrilor, tastați numele pe care doriți ca fișierul respectiv să-l aibă și dați click pe Save (Salvare).

Registry Backup 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here