În acest articol o să vorbesc puțin despre telefonul ASUS Zenfone 2, mai exact despre varianta ZE551ML care vine cu cea mai puternică configurație, având de asemenea un preț foarte echilibrat pentru performanțele pe care le oferă.
A trecut ceva vreme de când ASUS Zenfone 2 a fost lansat comercial, între timp fiind anunțat succesorul său, modelul ASUS Zenfone 3, dar am zis că dacă tot am avut ocazia să mă folosesc de smartphone pentru o perioadă mai îndelungată să îmi exprim părerile pe care mi le-am format în acest timp.
Până la urmă avem în față un model care este în continuare căutat de mulți, iar un nou review nu face altceva decât să îl ajute și mai mult pe cumpărător să ia cea mai bună decizie privind achiziționarea unui anumit model în detrimentul altuia. Să lăsăm așadar poveștile la o parte și să trecem la review-ul propriu zis.
Pe scurt despre ASUS Zenfone 2 ZE551ML
ASUS Zenfone 2 ZE551ML este unul dintre acele smartphone-uri care au un raport preț / specificații foarte atractiv, oferind foarte multe pentru o sumă de bani relativ mică, în special dacă ne raportăm la prețurile pe care le au celelalte modele de telefoane lansate cam în aceeași perioadă cu cel al companiei taiwaneze.
O să încep prin a spune ce găsim în cutie, acolo unde se află, pe lângă telefon, căștile audio de culoare neagră, cablul microUSB – USB, încărcătorul și ghidul cu instrucțiunile de utilizare a acestuia. Ambalajul în care se află toate acestea este unul suficient de rezistent pentru a-l „ține” în siguranță pe durata transportului.
Design
Din punct de vedere al design-ului trebuie să recunosc faptul că îmi place ceea ce văd, spatele lui ASUS Zenfone 2 având o formă rotunjită care îl face să „pice” destul de bine în mână, astfel încât să fie ușor de utilizat chiar și cu o singură mână, chiar dacă vorbim de un terminal cu ecran de 5.5 inch. În linii mari utilizarea sa este una confortabilă, chiar și pentru perioade mai lungi de timp, iar materialul din care este realizat capacul spate lasă impresia că ar fi vorba de ceva metalic, cu toate că vorbim de plastic.
Pe partea din spate a lui ASUS Zenfone 2 se află camera foto de 13 Megapixeli, alături de blițul LED dual-tone, iar sub acestea găsim butoanele pentru volum. Tot aici, doar că în partea de jos, se află difuzorul care, deși acea grilă ne face să credem că el se întinde de-a lungul carcasei, este de dimensiuni ceva mai mici. Chiar și așa, nu am ce să reproșez calității sunetelor redate, care sunt suficient de puternice și de clare.
Un lucru care îmi place este acela că ni se oferă posibilitatea de a schimba capacul, acesta fiind unul care se poate înlătura, oferindu-se în acest fel și acces la sloturile pentru cartelele SIM (microSIM-uri) și pentru cardul microSD (care poate fi de până la 64 GB). Din păcate faptul că avem parte de un capac ce se poate înlătura nu înseamnă că avem acces la baterie, care nu va putea fi înlocuită de către noi.
Frontal găsim o cameră foto de 5 Megapixeli pentru selfie-uri și apeluri video, difuzorul pentru apeluri, precum și butoanele capacitive (în partea de jos) care nu sunt unele luminate. În partea de sus este prezent butonul de Power (pentru pornirea și oprirea telefonului), precum și jack-ul audio de 3.5 mm, iar în partea de jos se află portul microUSB, poziționat pe centru.
ASUS Zenfone 2 este disponibil în mai multe variante de culori, după cum se poate observa din imaginea de mai sus, iar eu am avut ocazia de a folosi varianta de culoare roșie, care mi s-a părut a fi foarte reușită și elegantă. De precizat că nu este vorba de un roșu „țipător”.
Ecran
ASUS Zenfone 2 dispune de un display IPS cu diagonala de 5.5 inch, acesta fiind protejat de sticla Corning Gorilla Glass 3. Rezoluția pe care o afișează este una Full HD, de 1920 x 1080 pixeli, cu o densitate a pixelilor de 403 ppi. Pot spune că am fost plăcut surprins de calitatea imaginilor, luminozitatea fiind una bună, culorile naturale, iar unghiurile de vizualizare suficient de largi. Ni se oferă de asemenea posibilitatea de a opta între trei profile de culori, și anume Echilibru, Viu și Citire, ori de a-l folosi pe cel creat de noi.
Există bineînțeles loc de mai bine (aproape întotdeauna va exista, indiferent despre ce dispozitiv discutăm), iar în cazul ecranului lui ASUS Zenfone 2 marea nemulțumire a mea este legată de modul în care se comportă în bătaia directă a soarelui, mai ales dacă ecranul are foarte multe amprente adunate pe el (da, acesta este un alt element la capitolul minus – mi se pare că strânge cam multe amprente).
Hardware, performanțe și conectivitate
ASUS Zenfone 2 ZE551ML are la baza sa procesorul Intel Atom Z3580 de tip quad-core, tactat la 2.3 GHz, alături de PowerVR G6430 pentru partea de grafică și o 4 GB RAM, smartphone-ul fiind suficient de capabil pentru a duce fără probleme orice joc și aplicație din magazinul Google Play.
Pun accent pe faptul că vorbim de varianta ZE551ML a telefonului, care vine cu cea mai puternică configurație. În ceea ce privește spațiul de stocare, vorbim de 32 GB, cu posibilitatea de extindere prin intermediul unui card microSD de până la 64 GB.
Performanțele pe care le oferă ASUS Zenfone 2 ZE551ML în aplicații și jocuri sunt unele ridicate. Eu personal nu am dat peste vreo încetinire sau să îmi lase senzația că începe să „obosească”, chiar dacă am testat și unele jocuri care cer foarte multe resurse (ca de exemplu GTA San Andreas).
L-am supus și la câteva teste de benchmark, deși sunt de părere că acestea nu ne pot oferi informații foarte relevante privind modul în care noi utilizăm smartphone-ul în viața de zi cu zi. Care au fost rezultatele? În AnTuTu ASUS Zenfone 2 ZE551ML a reușit 44.868 de puncte.
Legat de partea de software, precizez că aici avem parte de sistemul de operare Android 5.0 Lollipop, cu interfața ZenUI aplicată peste. După cum am precizat și mai sus, nu am întâlnit încetiniri / lag în timpul utilizării telefonului, semn că soft-ul este bine optimizat, iar ansamblul hardware foarte potent.
Desigur, asta nu înseamnă că nu avem parte de nici un minus aici. Marea mea dezamăgire este legată de faptul că primim la pachet foarte multe aplicații pe care cu siguranță mulți dintre voi nu le veți deschide nici măcar odată, iar în mare parte nu este vorba doar de aplicații ale celor de la ASUS, ci și de la terți (ca de exemplu Clean Master sau TripAdvisor). Unele pot fi dezinstalate cu ușurință, în timp ce altele vor fi doar dezactivate.
În ceea ce privește partea de conectivitate, aici întâlnim suportul dual-SIM și cel pentru rețelele 4G LTE (cu viteze în download de până la 250 Mbps), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC, GPS cu A-GPS, GLONASS, un port microUSB 2.0 și un jack audio de 3.5 mm.
Trebuie precizat că atunci când vine vorba de suportul dual-SIM avem parte de antene separate, astfel încât să putem primi apeluri și SMS-uri de pe ambele cartele în același timp (de exemplu atunci când suntem într-o convorbire telefonică cu cineva folosind prima cartela SIM, în cazul în care primim un apel de pe cea de-a doua cartelă SIM putem pune convorbirea care tocmai se derulează în așteptare și să preluăm apelul primit).
Cu toate acestea, avem un minus în ceea ce privește conexiunea de date, în sensul că ne putem conecta la internet doar de pe cartela care se află în slotul SIM1. Asta înseamnă că dacă vrem să folosim internetul de pe cealaltă cartelă SIM va trebui să le schimbăm între ele.
ASUS Zenfone 2 are o baterie cu capacitatea de 3.000 mAh care reușește să se descurce destul de bine chiar și atunci când folosim telefonul intensiv. Sunt convins că la mulți dintre cei care vor folosi telefonul bateria va ține pe durata întregii zile. În plus, avem posibilitatea de a reîncărca bateria până la 60% în 40 de minute.
Foto & Video
După cum am precizat deja pe parcursul acestui review, ASUS Zenfone 2 dispune de o cameră foto principală de 13 Megapixeli și de una secundară de 5 Megapixeli, ambele reușind să se descurce bine chiar și atunci când condițiile de luminozitate nu ne sunt tocmai favorabile, însă nu pot spune că au reușit să mă impresioneze foarte mult.
Camera principală de 13 Megapixeli dispune de autofocus, bliț dual-LED, touch focus, geo-tagging și panorama, iar aceasta este capabilă să filmeze la o rezoluție 1080p cu 30 fps. Aplicația foto este una care pune la dispoziția utilizatorului foarte multe opțiuni (pentru unii acest lucru poate reprezenta un avantaj, în timp ce pentru alții el constituie un dezavantaj), iar ceea ce am observat eu este că pe timp de noapte fotografiile tind să aibă destul de mult zgomot de fundal, iar în unele cazuri focalizarea este una greșită. Lucrurile se schimbă însă în bine pe timp de zi, atunci când calitatea fotografiilor este una bună.
Camera foto frontală de 5 Megapixeli oferă rezultate care vor reuși cu siguranță să îi mulțumească pe majoritatea iubitorilor de selfies, oferind de asemenea funcții care să îi ajute să realizeze „selfie-ul perfect” chiar și în condiții de luminozitate nu foarte bune.
Concluzii de final despre ASUS Zenfone 2 ZE551ML
ASUS Zenfone 2 ZE551ML este un smartphone care reușește să ofere tot ce are nevoie un utilizator obișnuit chiar și acum, la mai bine de un an de la lansare, fiind o opțiune de luat în considerare, mai ales dacă ne uităm la prețul pe care îl are. Desigur, există unele minusuri, pe care le-am amintit în cadrul acestui review, dar chiar și așa este unul dintre acele telefoane pe care le recomand.
Prețuri ASUS Zenfone 2 ZE551ML
Prețurile lui ASUS Zenfone 2 ZE551ML variază în funcție de magazin și de promoțiile care se derulează în anumite perioade. Totuși, în cea mai mare parte a timpului, smartphone-ul are un preț care se situează în jurul sumei de 1.249 lei.
- eMAG – vezi preț actualizat
- evoMAG – vezi preț actualizat
- cel.ro – vezi preț actualizat