Allview A5 Easy este un smartphone dual-SIM care a fost lansat cu mai bine de un an în urmă, dar cu toate acestea încă mai este cumpărat de destul de multe persoane, mai ales că pentru o bună perioadă de timp era oferit gratuit la contractarea unui nou abonament Digi Mobil.
Telefonul companiei brașovene nu reușește să impresioneze la vreun capitol anume, acesta făcând parte din categoria low cost și oferind niște specificații pe care cu greu le putem numi decente. În orice caz, discutăm de un model care are deja ceva vechime, existând în momentul de față alternative mult mai bune spre care să ne îndreptăm atenția în această categorie de preț.
Ce specificații oferă Allview A5 Easy?
Înainte de a trece la review-ul propriu zis vom face o scurtă trecere în revistă a principalelor specificații oferite de acest smartphone. Modelul de față este unul construit în jurul unui display LCD TN cu diagonala de 4 inch și rezoluție de 800 x 480 pixeli, iar sistemul de operare rulat este Android 5.1 Lollipop.
Performanțele lui Allview A5 Easy sunt asigurate de procesorul MediaTek MT6572 de tip dual-core, alături de Mali-400 MP în rol de accelerator grafic și 1 GB memorie RAM, iar spațiul de stocare pus la dispoziție este de 8 GB, cu posibilitatea extinderii sale folosind un card microSD de până la 32 GB.
Despre design și ce găsim în pachet
Așa cum v-am obișnuit, începem prin a discuta puțin despre ceea ce găsim în cutia în care vine telefonul. Așadar, pe lângă Allview A5 Easy în pachetul de retail mai primim încărcătorul, cablul microUSB – USB 2.0, certificatul de garanție, manualul de utilizare, precum și un cod care ne permite să activăm antivirusul, însă doar pentru o perioadă de timp limitată. Este prezentă și folia de protecție a ecranului, care este gata aplicată pe acesta.
Trecem la capitolul design, iar aici, așa cum era de așteptat, nu sunt foarte multe de spus. Din punct de vedere al aspectului nu reușește să impresioneze foarte mult, ci din contră. Avem parte de un design clasic pentru un astfel de telefon de buget, iar Allview A5 Easy are dimensiuni de 125 x 62.5 x 9.9 mm și cântărește 121 de grame. Precizăm că este prezentă o ramă metalică, aceasta oferind telefonului un plus de rezistență.
Un minus destul de mare este dat de raportul display-corp dezamăgitor, marginile ecranului fiind unele destul de groase, în special cele de sus și jos. Sunt de părere că aici se putea mai bine de atât, chiar dacă vorbim de un smartphone foarte ieftin.
Display
Allview A5 Easy pune la dispoziție un display LCD TN cu diagonala de 4 inch, acesta afișând imagini la o rezoluție de 800 x 480 pixeli, densitatea pixelilor fiind de 233 ppi. Ecranul este unul destul de mic, dar ideal pentru persoanele care preferă un smartphone cu dimensiuni compacte. Faptul că nu avem parte de un panou IPS, ci de unul tip TN LCD poate reprezenta un minus, mai ales dacă ținem cont că nu vorbim de cele mai bune experiențela acest capitol.
Display-ul lui Allview A5 Easy nu oferă o luminozitate foarte bună, fiind destul de greu afară să vedem ceea ce afișează acesta, mai ales dacă este vorba de o zi însorită. De asemenea, nici unghiurile de vizualizare nu sunt chiar unele dintre cele mai generoase, iar culorile sunt unele destul de șterse. Interacțiunea cu touchscreen-ul se realizează fără probleme în cea mai mare parte din timp, cu toate că în unele momente comenzile nu mă „ascultau”.
Hardware, performanțe și conectivitate
În ceea ce privește partea de hardware, aici trebuie să recunosc că s-ar fi putut ceva mai bine, ansamblul hardware pentru care s-a optat nefiind chiar unul dintre cele mai bune în această categorie de preț (putem găsi destul de ușor modele care să coste la fel, dar să vină cu un procesor puțin mai puternic, chiar dacă nu cu mult).
În cazul lui Allview A5 Easy vorbim de un procesor MediaTek MT6572 de tip dual-core tactat la 1.2 GHz (pe ARM Cortex-A7), cu Mali-400 MP pentru partea de grafică și o memorie RAM de 1 GB. Legat de spațiul de stocare pus la dispoziție, precizăm că este vorba de o memorie internă de 8 GB, din care disponibili sunt 5.2 GB. Dacă avem nevoie de mai mult există posibilitatea folosirii unui card microSD de până la 128 GB.
Nu am fost foarte mulțumit de performanțele oferite de Allview A5 Easy, iar asta pentru că a dat semne de oboseală destul de des în timpul utilizării sale, chiar dacă nu era vorba de aplicații foarte „grele”. Navigarea prin sistemul de operare (care este Android 5.1 Lollipop cu foarte puține modificări aduse) este una destul de fluidă, dar în unele momente te vei lovi de un ușor lag. De asemenea, nu avem un număr foarte mare de aplicații preinstalate, ceea ce reprezintă un plus.
Am supus telefonul și la câteva teste de benchmark, în care, evident, nu a scos niște rezultate ieșite din comun. Oricum nu sunt de părere că ele au o relevanță foarte mare, experiența reală avută cu telefonul fiind cea care într-adevăr contează. Revenind la aceste teste de benchmark, rezultatele sunt următoarele:
- AnTuTu – 11325 puncte
- CF-Bench – 4105 puncte
- Quadrant Standard – 4389 puncte
Urmează să trecem la partea de conectivitate, iar aici primim opțiunile de bază, de care are nevoie un utilizator obișnuit. Mai exact Allview A5 Easy vine cu conectivitate 3G (viteze în download de până la 21.1 Mbps în download, respectiv până la 5.76 Mbps în upload. Nu trebuie să uităm nici de suportul dual-SIM, unul dintre sloturi putând fi folosit pentru o cartelă SIM normală, în timp ce cel de-al doilea slot este pentru o cartelă micro SIM. Pe listă mai adăugăm Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, GPS cu A-GPS, Bluetooth 4.0 cu A2DP și EDR, portul microUSB și jack-ul pentru căști de 3.5 mm.
Calitatea sunetului în apeluri este una medie spre slabă, nefiind posibilă setarea unui volum foarte mare în cască, ceea ce în mediile gălăgioase poate reprezenta o problemă. Nu am întâlnit mari probleme în ceea ce privește semnalul, chiar dacă nu excelează la acest capitol. Per total în acești bani problemele nu sunt chiar unele atât de mari.
O să facem și o scurtă trecere în revistă a autonomiei oferită de bateria de 1.400 mAh, cea care este una acceptabilă, reușind să ne ajungă o singură încărcare pentru întreaga zi, chiar și atunci când utilizăm ceva mai intens telefonul. Potrivit producătorului, Allview A5 Easy oferă o autonomie de până la 445 de minute de convorbiri telefonice, respectiv până la 200 de ore în standby.
Foto & Video
Trecem la capitolul foto & video unde, la fel ca în cazul altor smartphone-uri din această categorie de preț, nu avem nimic care să îl scoată în evidență. Senzorul principal este unul de 5 Megapixeli, iar acesta se comportă binișor, dar nu aduce nimic special – am văzut și camere foto mai proaste de atât.
Lipsește focalizarea automată, precum și filmarea HD (filmează la 480p), iar dacă lumina de afară este una foarte puternică atunci fotografiile tind să apară arse. De asemenea, în multe cazuri culorile sunt unele șterse, iar nuanțele nu se apropie foarte mult de realitate. Este prezent și un LED Flash, care însă nu face foarte mult diferența în condiții de luminozitate slabă (poate fi folosit însă cu succes pe post de lanternă).
Este prezentă și o cameră foto frontală cu senzor VGA (0.3 Megapixeli), care nu ajută foarte mult, calitatea fotografiilor și a apelurilor video fiind una foarte slabă. Este bine însă că se află în dotarea telefonului, deoarece pentru unele persoane nu deranjează deloc faptul că vorbim de o cameră foto VGA.
Concluzii de final despre Allview A5 Easy
Nu prea mai sunt multe de spus despre Allview A5 Easy, decât că el poate reprezenta o opțiune bună doar dacă prindem o ofertă cu reducere mare la contractarea unui abonament de voce. Chiar și așa, ținând cont că avem în față un smartphone care are mai bine de un an de când a fost lansat, poate că este mai bine să ne îndreptăm atenția spre alternative mult mai bune în aceeași bani.
Prețuri Allview A5 Easy
Ce preț are Allview A5 Easy? În momentul de față smartphone-ul are un preț de 279 lei, apărând însă cu stoc epuizat pe site-ul companiei brașovene.
- eMAG – vezi preț actualizat