Despre fragmentare și cât de importană este defragmentarea unui Hard Disk pentru performanțe mai bune

0
1342
fragmentare-defragmentare

Despre defragmentare am auzit toți, dar ce este mai exact aceasta și cum poate influența performanțele hard disk-ului calculatorului nostru?

Pentru a înțelege mai bine ce este defragmentarea este necesar să știm, în mare parte, cum funcționează un hard disk al calculatorului, precum și cum apare fragmentarea fișierelor. Nu o să intru deloc în detaliile tehnice, ci o să fac o prezentare cât mai scurtă și pe înțelesul tuturor.

Cum funcționează un hard-disk

O să încep prin a preciza că Hard Disk-ul reprezintă cea mai lentă componentă a pc-ului deoarece conține părți mecanice (platane și capete de citire/scriere).

hard-diskPlatanul este un disc magnetic subțire, acesta fiind confecționat din aluminiu. Pe suprafața acestuia datele sunt organizate pe cercuri concentrice care poartă denumirea de piste (track-uri), care la rândul lor sunt împărțite în sectoare și sectoare de pistă. Fiecare sector de pistă are un anumit spațiu de stocare (de exemplu 512 bytes).

Citirea și scrierea datelor se face prin intermediul capului de citire/scriere. Acest lucru implică anumite fenomene magnetice, acestea fiind responsabile de acel „bâzâit” specific. Capetele de citire/scriere sunt niște electromagneți care au rolul de a realiza conversia semnalelor electrice în câmpuri magnetice și invers. De fiecare dată când deschidem un fișier sau sistemul de operare încearcă să acceseze un fișier, procesorul trimite o cerere hard disk-ului, moment în care capul de citire/scriere pornește și încearcă să găsească fișierul respectiv.platan

Ce este fragmentarea și de ce avem nevoie de defragmentare

Odată cu trecerea timpului, pe un hard disk fragmentarea fișierelor devine din ce în ce mai accentuată, acest lucru fiind datorat de stergerea, salvarea sau modificarea acestora.

Pe un hard disk proaspăt formatat această problemă a fragmentării nu apare, deoarece, fiind suficient spațiu de stocare, acesta va fi umplut în ordine (fișierele nu sunt fragmentate).

Să presupunem că instalați un joc, navigați pe internet și descărcați o melodie (toate în același timp). Pentru a nu vă fi întreruptă activitatea, hard disk-ul va scrie toate aceste date într-un mod continuu, în acest fel apărând fragmentarea datelor respective.

În figura 1 putem vedea cum arată fișierele respective fragmentate. Cu galben sunt reprezentate fișierele temporare datorate navigării pe internet, cu roșu fișierele scrise în urma instalării jocului, iar cu albastru reprezintă melodia descărcată de voi.

fig.1

fisiere fragmentate

Mai dau un exemplu: să spunem că ștergeți un fișier de 1 mb și apoi salvați un alt fișier de 2 mb. Sistemul vostru va căuta spațiu liber pentru a putea scrie fișierul de 2 mb. După ce va găsi locația în care s-a aflat fișierul de 1 mb, hard disk-ul va începe să scrie. După ce spațiul liber de 1 mb se umple, sistemul va căuta următoarea locație liberă. Așadar, fișierul de 2 mb a fost împărțit în bucăți de 1 mb și salvat în locații diferite pe hard disk, apărând astfel fragmentarea fișierului respectiv.

Pentru a înțelege mai bine priviți la imaginile de mai jos. În partea stângă vedem o reprezentare a unui fișier care are toate bucățile stocate în aceeași locație pe hard disk, iar în partea dreaptă vedem același fișier dar, de această dată, fragmentat în mai multe bucăți stocate în diferite locații pe hard disk.

fragmentare-defragmentare

În cazul fișierului fragmentat, accesarea acestuia va dura mai mult, deoarece capul de citire va sări dintr-un loc în altul pentru a putea citi toate acele bucăți ca pe un întreg.

Pe lângă fragmentarea fișierului în sine, mai există o problemă și anume cea a fragmentării spațiului liber, acest lucru ducând la o și mai mare fragmentare a fișierelor. Această fragmentare a spațiului liber apare de obicei când fișierele sunt șterse, acestea lăsând mici secțiuni de spațiu liber împărțite între fișierele rămase. Această situație este descrisă în figura 2. Patratele albastre reprezintă sectoarele în care se află împărțite bucățile unui fișier, iar cele albe reprezintă spațiul liber, acesta fiind destul de fragmentat.

fig.2

spatiu fragmentat

O fragmentare destul de accentuată a hard disk-ului nu este de dorit. Efectele negative ale fragmentării sunt vizibile în primul rând în ceea ce privește performanțele hard disk-ului, acestea scăzând considerabil. De asemenea, capul de citire se va deplasa mai mult pe discul metalic, în acest fel crescând uzura hard-ului.

Cum se realizează defragmentarea

Cel mai simplu putem defini defragmentarea ca fiind o reorganizare eficientă a datelor aflate pe platanele hard disk-ului, o unificare a datelor fragmentate dintr-un volum. În acest fel citirea datelor se va putea face mult mai rapid de către acesta. Ceea ce fac programele de defagmentare este să rescrie fișierele într-un mod continuu, astfel încât toate fragmentele acestora să fie așezate consecutiv.

De asemenea, defragmentarea spațiului liber reprezintă cea mai bună metodă de prevenție a fragmentării. Atunci când zonele libere de pe hard disk sunt organizate în blocuri consecutive, în loc să fie împrăștiate pe tot hard-ul, noile fișiere vor fi mai ușor de scris „dintr-o bucată”, sporind în acest fel performanțele calculatorului nostru (cred că toți ne dorim acest lucru, nu?).

Ca o concluzie, putem spune că pentru a avea o mai bună viteză de accesare a fișierelor de pe hard disk, este necesar ca acesta să fie defragmentat regulat, în special dacă folosiți calculatorul foarte mult, editând, salvând sau ștergând fișiere, instalând sau dezinstalând soft-uri ș.a.m.d.

Atenție! SSD-urile nu au nevoie să fie defragmentate!

Spre deosebire de hard disk-urile obișnuite, în SSD-uri (solid-state drive) nu există nici o mișcare mecanică, datele putând fi citite pur și simplu din orice sector. De asemenea, sectoarele de stocare ale unui SSD au un număr limitat de scrieri, defragmentarea în acest caz nefiind benefică deoarece, prin mutarea fișierelor dintr-un sector în altul, nu va face altceva decât să crească numărul de scrieri.

Articolul precedentApple a lansat iOS 8.0.2, care rezolvă problemele provocate de update-ul precedent
Articolul următoriPhone 6 este disponibil acum în peste 20 de noi țări

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.